Lactoferm Yoghurt Ferment Zakje 1x5g
Eigenschappen:
Dit Lactoferm yoghurtferment bestaat uit de bacteriën Streptococcus termophilus en Lactobacillus bulgaricus.
De yoghurt die u hiermee bereidt, bevat ongeveer 0,7 tot 0,8% melkzuur waarvan 80% rechtsdraaiend (L+) is.
Allergenen: melk (inclusief lactose)
GMO-vrij
Indicaties:
Voor de bereiding van 1 liter yoghurt
Samenstelling:
Streptococcus thermophilus, Lactococcus bulgaricus; waterfree dextrose
Gebruiksaanwijzing:
Gebruik bij de bereiding bij voorkeur de Lactoferm yoghurtautomaat met bijgevoegde Lactoferm melkbeker.
1. Los het Lactoferm yoghurtferment op in 1 liter gesteriliseerde melk.
Indien u verse hoevemelk gebruikt: eerst koken en daarna snel afkoelen tot ongeveer 25°C zodat eventuele vreemde bacteriën gedood worden.
De beste resultaten worden echter bekomen met gehomogeniseerde melk.
U mag zowel volle, halfvolle als magere melk gebruiken.
2. Zet nu de beker gevuld met deze "geënte" melk zonder deksel in de Lactoferm yoghurtautomaat, plaats het deksel op het toestel en steek de stekker in het stopcontact.
Bij een eerste bereiding duurt de fermentatie ongeveer 10 uren.
Een groot voordeel bij de Lactoferm yoghurtautomaat is dat na de fermentatietijd het toestel automatisch koelt zodat de rijpingstijd niet onderbroken wordt.
U kan dan wanneer het u past de Lactoferm melkbeker met deksel praktisch in de koelkastdeur plaatsen (bij niet automatische toestellen dient u zelf de stroom te onderbreken en de melkbeker onmiddellijk afgesloten in de koelkast te plaatsen).
Bewaar de yoghurt niet langer dan 10 dagen. Gedurende deze periode is de lactobacillusactiviteit namelijk het hoogst.
U heeft nu uw eerste liter yoghurt. Zoals u zult merken, kan deze yoghurt nog "dunnetjes" uitvallen. Geen nood, dit verdwijnt bij de volgende bereiding(en).
Bewaar steeds 2 tot 3 soeplepels van deze yoghurt voor uw volgende bereiding, echter niet langer dan 3 dagen.
3. Voor uw volgende bereiding(en) voegt u 2 tot 3 soeplepels van uw huidige yoghurt toe aan 1 liter steriele melk (zie eerste paragraaf).
Volg dezelfde instructies als van de eerste bereiding hierboven, maar de fermentatietijd is nu nog 3 tot 4 uren.
Bewaar opnieuw 2 tot 3 soeplepels van deze yoghurt voor uw volgende bereiding(en). U kan zo ongeveer 15 maal doorkweken, vertrekkende van 1 ferment.
Nadien kunt u best een nieuwe cultuur opstarten met een Lactoferm yoghurtferment zoals uitgelegd in de eerste paragrafen.
Voorzorgsmaatregelen:
- U kan met dit Lactoferm yoghurtferment géén yoghurt van sojamelk maken.
- De vermelde tijden gelden bij gebruik van de Lactoferm yoghurtautomaat. Als u een ander toestel gebruikt, kunnen deze tijden verschillen. Gebruik de vermelde tijden dan als richtlijn en pas ze aan uw eigen toestel aan (meestal langere tijden).
- Als de yoghurt niet voldoende "dikt" zijn er verschillende mogelijke redenen:
1. De melk was niet voldoende afgekoeld bij het toevoegen van het yoghurtferment, waardoor de bacteriën gedood werden. In dit geval kunt u aan diezelfde melk, voldoende afgekoeld, een nieuwe cultuur toevoegen.
2. De temperatuur van de melk was te laag. Dit kan vooral gebeuren als u géén apparaat gebruikt; maar een thermosfles. Hier moet de temperatuur van de melk ongeveer 42°C bedragen. Het gebruik van een thermosfles wordt u nochtans afgeraden. Het temperatuurverloop is hier immers juist omgekeerd en minder geschikt voor de yoghurtbereiding.
3. De melk werd niet gesteriliseerd, waardoor er wilde bacteriën zijn die de groei van de yoghurtcultuur beletten.
- Los het yoghurtferment steeds eerst op in een kleine hoeveelheid melk, goed roerend, zodat er geen klonters ontstaan. Voeg dit papje daarna aan de volledige liter melk toe.
- Reinig steeds alle materialen en bekers grondig. Yoghurt is een levend product, zonder bewaarmiddelen, en kan dus snel geïnfecteerd worden door vreemde bacteriën.
Inhoud:
1 zakje x 5 g