Vetzuren, essentiële vetten voor een goede werking van je lichaam
Vetzuren maken deel uit van lipiden en zijn, vanwege hun voedingswaarde, essentieel voor het lichaam. Ze worden onderverdeeld in verschillende categorieën, elk met hun eigen kenmerken, voordelen en mogelijke nadelen voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om de verschillende soorten vetzuren te kunnen onderscheiden. In sommige gevallen kan suppletie met vetzuren nodig zijn, vooral wanneer de inname via de voeding onvoldoende is.
Heb je een extra inname van bepaalde vetzuren nodig? Ze zijn verkrijgbaar bij onze online apotheek in de vorm van capsules of een olieachtige oplossing.
De voordelen van vetzuren voor het lichaam
Je kunt het beste kiezen voor onverzadigde vetzuren, omdat ze bijdragen aan het behoud van een normale cardiovasculaire functie. Onder de omega-3 draagt DHA (docosahexaeenzuur) bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en hersenen van de foetus en van zuigelingen tijdens de borstvoeding, evenals tot de normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen van kinderen. Het ondersteunt ook de hersenfunctie en helpt, samen met EPA (eicosapentaeenzuur), bij het handhaven van een normale bloeddruk en triglycerideniveaus bij volwassenen. Omega-6 helpt ook het LDL-cholesterol te verlagen.
Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3, 6 en 9 helpt het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Onafhankelijk van elkaar zijn de voordelen van deze vetzuren uitgebreider. De omega-3 in visoliën staan bijvoorbeeld bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen.
Wat is het verschil tussen onverzadigde, verzadigde en transvetzuren?
Lipiden zijn vetten die van nature in voedsel voorkomen, meestal als triglyceriden opgebouwd uit vetzuren die zijn onververdeeld in verschillende categorieën.
- Onverzadigde vetzuren omvatten omega-3 en 6 (meervoudig onverzadigde vetzuren) en omega-9 en 7 (enkelvoudig onverzadigde vetzuren). Ze zijn belangrijk voor de goede werking van de stofwisseling en moeten deel uitmaken van de dagelijkse vetinname. Ze komen meestal voor in planten (plantaardige oliën) of vette vis.
- Verzadigde vetzuren komen voor in dierlijke vetten, zoals zuivelproducten en vet vlees. Hoewel ze bijdragen tot slechte cholesterol wanneer ze in te grote hoeveelheden worden geconsumeerd, moeten ze niet worden uitgesloten omdat ze een energiebron zijn voor het lichaam. Daarom moeten ze worden beperkt.
- Transvetzuren zijn synthetisch aangemaakte gehydrogeneerde vetten uit industriële producten en zijn slecht voor hart- en bloedvaten.
Waar vind ik vetzuren van nature?
Omega-3 vetzuren komen het meest voor in visolie, maar ook andere voedingsmiddelen zijn er van nature rijk aan, zoals noten, plantaardige oliën (koolzaad, soja, lijnzaad, enz.) en zaden.
Omega-6 komt voor in druivenpit-, bernagie-, teunisbloem-, zonnebloem- en maïsolie, maar ook in de meeste granen, oliezaden en oliehoudende vruchten.
Wat omega-9 betreft, zijn hazelnoot-, koolzaad-, pinda- en olijfoliën rijk aan oliezuur, net als oliezaden.
Omega 7 zit in duindoorn- en macadamiaolie, maar ook in vette vis, zuivelproducten en avocado.
Ontdek in je online apotheek een selectie voedingssupplementen die rijk zijn aan essentiële vetzuren voor het lichaam, om je voeding aan te vullen.