Wratten verwijderen en behandeling

05/09/2018

Wratten zijn een vervelende kwaal waar veel mensen wel eens mee te maken krijgen. Een (voet)wrat is een hard en ruw knobbeltje op de huid. Qua structuur lijkt het een beetje op een mini-bloemkool. Vaak zit er ook een zwart puntje in. Wratten zien er niet fraai uit en kunnen pijnlijk zijn. Gelukkig zijn ze vaak goed te verwijderen en te behandelen.

Hoe herken je een wrat?

In geval van twijfel biedt een bezoek aan de huisarts duidelijkheid. De huisarts zal de wrat onderzoeken en met een mesje wat huidschilfers wegsnijden of -schrapen. Is er inderdaad sprake van een wrat, dan zullen er spontaan zwarte puntjes (puntbloedingen) verschijnen. Soms zal de huisarts huidweefsel naar een laboratorium sturen voor analyse.

Vier manieren om wratten te verwijderen

De meeste wratten verdwijnen spontaan binnen de twee jaar. Dit komt doordat het lichaam afweerstoffen opbouwt om zelf de wrat te vernietigen. Het is dan ook meestal niet nodig om de wrat te behandelen.

Veroorzaakt de wrat klachten, dan kan behandeling geen overbodige luxe zijn. Er bestaan grofweg vijf methoden om een wrat te behandelen. Elke behandeling heeft zijn voor- en nadelen, en geen enkele biedt helaas de garantie dat de wrat nooit meer terug zal komen.

 • Zelfbehandeling met salicylzuur
  Een beproefde zelfzorgmethode is wratten aanstippen met salicylzuur. Salicylzuur maakt de hoornlaag (de bovenste huidlaag) van de wrat zacht. Bij wratten wordt een sterkte van 20-40% gebruikt. Na enkele dagen kun je de bovenste huidlaag afvijlen of afschuren. De aandoening verdwijnt meestal binnen enkele weken. Bij terugkerende wratten is het verstandig om je huisarts te contacteren.

 • Bevriezen
  De huidarts kan de wrat te lijf gaan met vloeibare stikstof. Door deze ijskoude stof zal de wrat bevriezen en afsterven. De behandeling moet vaak meerdere keren herhaald worden met tussenpozen van enkele weken.

 • Verbranden
  Verbranden is een agressieve manier om wratten te verwijderen. Hierdoor ontstaan vaak littekens, die vooral op de voetzolen voor blijvende klachten kunnen zorgen. Bij voetwratten is het verbranden van een wrat daarom niet aan te raden.

 • Wegsnijden
  wratten behandeling dermatoloogEen andere methode is wegsnijden (curretage). De wrat wordt hierdoor weggenomen, maar het virus verdwijnt niet uit het lichaam. Ook kunnen er littekens ontstaan die op drukplaatsen pijnlijk kunnen zijn.

 • Lasertherapie
  Een behandeling met laser wordt vooral toegepast bij platte wratten in het gezicht. Deze techniek is relatief duur, pijnlijk en biedt dezelfde resultaten als bevriezing.


Het voorkomen van wratten

Doordat een wrat twee tot negen maanden nodig heeft om zich te ontwikkelen, is de bron van besmetting moeilijk te achterhalen. Het blijft daarom de vraag of (voet)wratten volledig te voorkomen zijn. Toch zijn er wel enkele tips waarmee je de kans op wratten kunt verkleinen.

 • Vermijd het contact met wratten. Zo krijgt de wrat geen kans om zich naar andere locaties op het lichaam te verspreiden. Heb je toch een wrat aangeraakt, was dan goed je handen.
 • Let op een goede hygiëne. Gebruik bij voorkeur een eigen handdoek en draag slippers in publieke doucheruimten en zwembaden.
 • Het gebruik van een condoom kan de kans op genitale wratten verkleinen.
 • Controleer regelmatig je voeten en gebruik zonodig een desinfecterende voetspray.
 • Sommige mensen zeggen baat te hebben bij weerstandsverhogende middelen aanbevolen zoals Echinacea.
Aanbevolen producten