Cellulite: betekenis, oorzaken en oplossingen
16/11/2017Hoewel sinaasappels vaak een vrolijke aanblik bieden, willen we toch liever niet dat onze huid op hun schil lijkt. Helaas wordt een groot deel van de mensheid geplaagd door de aandoening cellulite. Deze term staat voor een huid met vetophopingen die een bobbelige en ontsierende structuur heeft. Ook wordt deze aandoening in de volksmond cellulitis genoemd. Vertelt je arts echter dat je cellulitis hebt, dan lijd je aan iets ernstigers dan een sinaasappelhuid. De medische betekenis van cellulitis draait namelijk om een bacteriële infectie van de huid en het onderhuidse weefsel. Dit kan gepaard gaan met een ziek gevoel, koorts en overgeven. Cellulitis kan dus alleen behandeld worden met medicijnen. Voor een sinaasappelhuid hoeft er vaak helemaal geen arts aan te pas te komen. De aandoening is namelijk onschuldig en geeft als enige overlast een ontsierend effect. Door gezond eten en afvallen kun je de putjes in je huid al verminderen. Ook kan een massage helpen of cupping. Bovendien kunnen verschillende gels en crèmes een oplossing bieden.
Cellulite: hoe herken je het en wat zijn de oorzaken?
Wie cellulite heeft, krijgt voornamelijk uitstulpingen, deuken en putjes. De onregelmatigheden ontstaan vooral op de billen en bovenbenen. Ook zijn voornamelijk vrouwen de klos. Dit heeft waarschijnlijk te maken met hun hormoonhuishouding. De grote veranderingen in de hoeveelheid oestrogeen die vrouwen tijdens de pubertijd, zwangerschap en de overgang ondergaan, kunnen bijdragen aan een sinaasappelhuid. Bovendien heeft ook je levensstijl invloed. Cellulite kan namelijk eveneens veroorzaakt worden door een slechte bloedcirculatie en ophoping van afvalstoffen in de vetcellen. Verder speelt een eventuele erfelijke aanleg een rol in de vorming van een sinaasappelhuid. Aan dat laatste kan de getroffene niet veel doen. Je bloedcirculatie kun je echter zelf verbeteren door de juiste voedingskeuzes en voldoende beweging. Zo verminder je ook de afvalstoffen in je lichaam.
De beste methode voor een strak vel: voorkomen in plaats van genezen
Gezond eten en voldoende lichaamsbeweging zijn dus belangrijke hulpmiddelen voor een strakke gladde huid op je buik, billen en benen. Bovendien is het risico op cellulite groter bij overgewicht. Een gezonde levensstijl is dus een must om van een sinaasappelhuid gespaard te blijven. Dat houdt dus ook in: niet roken, matig tot geen alcohol drinken en geen suiker eten. Let wel: cellulite komt niet alleen bij vollere vrouwen voor. Ook zeer slanke dames kunnen de ontsierende huid op de benen en billen krijgen. Overgewicht vergroot alleen de kans hierop.
Cellulite behandelen: van gezonde voeding tot operatie
Heb je eenmaal last van cellulite dan zijn er verschillende mogelijkheden om je sinaasappelhuid te bestrijden, zoals gezonde voeding, beweging, massages en crèmes.
Gezond eten en drinken voor een strakkere huid
Net als bij het voorkomen pak je een bestaande bobbelige huid het beste aan bij de basis, namelijk met een goede voeding. Probeer daarbij alle mineralen en vitamines op te nemen die je nodig hebt. Vul indien nodig je dagelijkse eetpatroon aan met voedingssupplementen. Heb je overgewicht? Dan dien je eerst voldoende af te vallen om een strakkere huid te verkrijgen. Verder is een goede vochthuishouding belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen. Zorg dus dat je genoeg water drinkt. Het advies voor een gemiddelde volwassene is 1,5 tot 2 liter per dag.
Beweeg voor een stevigere huid
Van een dagelijkse wandeling tot en met een sessie poweryoga: lichaamsbeweging heeft altijd een positief effect op cellulite. Het beste is om een cardiosport te combineren met gerichte krachttraining. Zo verbeter je de bloedsomloop en verstevig je de spieren op de plekken waar het nodig is. Dit zijn twee zaken die een sinaasappelhuid vervagen.
Massages: een heerlijke manier om cellulite te verminderen
Een stevige massage helpt ook om een sinaasappelhuid weer strakker te maken. Een bindweefselmassage wordt uitgevoerd met een speciale techniek, die gericht is op het bindweefsel en niet op de spieren. Hierdoor krijgt het bindweefsel een betere doorbloeding en wordt de huid gestimuleerd om cellen te vernieuwen en te verstevigen. Het herstelvermogen van de huid wordt dus versterkt. Ook kun je kiezen voor een intensievere variant: de zogenaamde endermologie. Hierbij gebruikt men een apparaat om krachtigere bewegingen uit te voeren. Verder kan cupping je helpen. Dit kun je, afhankelijk van de te behandelen zone, zelf doen met massageolie en speciale cellulite cups. Dankzij de cup ontstaat er een zuigkracht en kun je met ronddraaiende bewegingen je huid masseren. Verder zijn er allerlei gels en crèmes verkrijgbaar, waarmee je je huid kunt verzorgen en cellulite verminderen.
Is plastische chirurgie het laatste redmiddel?
Mocht de sinaasappelhuid te hardnekkig zijn, dan kun je aan medische hulp denken. Vaak wordt er in een dergelijk geval liposuctie toegepast. Hoewel het een ingrijpende behandeling is, geeft het niet altijd het gewenste resultaat. Met liposuctie worden ongewenste vetophopingen door een chirurg verwijderd. De arts zuigt bij deze methode het vet met een slangetje weg. Liposuctie vindt in de meeste gevallen onder plaatselijke verdoving plaats. Normaliter kun je na de behandeling dezelfde dag naar huis. Wel blijft het behandelde deel van je lichaam nog een aantal dagen zeer gevoelig en moet je een elastische band of broek dragen.
Er zijn dus verschillende mogelijkheden om cellulite te verminderen. Het is echter het beste om een sinaasappelhuid te voorkomen met een gezonde levensstijl. Dit heeft bovendien nog veel meer voordelen voor je lichaam dan strakke billen, zoals meer energie en een betere gezondheid!