UV-, UVA-, UVB- en UVC-stralen: het verschil

UV-, UVA-, UVB- en UVC-stralen: het verschil

05/08/2024

Wat is ultraviolette straling, hoe werkt het, is het schadelijk voor de gezondheid of hebben we het nodig? Wat is het verschil tussen UV, UVA, UVB en UVC? We stellen ons deze vragen niet altijd als we op vakantie gaan naar de bergen of naar de zee, maar toch is het belangrijk om enkele basisprincipes te kennen om ons effectief tegen de zon te beschermen en tegelijkertijd te genieten van de voordelen ervan!

Inhoudsopgave

  1. Wat is UV?
  2. UV, UVA, UVB en UVC
  3. Is zonnebaden slecht voor je gezondheid?
  4. Jezelf beschermen tegen UVA- en UVB-stralen

Wat is UV ?

UV, of ultraviolette stralen, zijn elektromagnetische stralen die door de zon worden uitgezonden, vergelijkbaar met licht. In tegenstelling tot licht zijn ze voor het menselijk oog niet waarneembaar vanwege hun golflengte. Het menselijk oog neemt een spectrum van licht waar tussen 400 en 800 nanometer, wat overeenkomt met de kleuren van de regenboog. Ultraviolet licht gaat verder dan het violet dat we waarnemen. De golven die worden uitgezonden door ultraviolet licht zijn kort, waardoor ze zeer energetisch zijn.

Ze zijn noodzakelijk voor ons lichaam om vitamine D aan te maken, en dat is essentieel voor de groei en gezondheid van onze tanden en botten, maar anderzijds zijn de stralen ook verantwoordelijk voor schade aan onze ogen en huid, wat zelfs tot kanker kan leiden. Hoe hoger de UV-index, hoe gevaarlijker frequente en langdurige blootstelling is.

Op aarde worden UV-stralen gefilterd door de ozonlaag en maken ze 5% uit van het zonlicht dat we ontvangen. Ze kunnen ook kunstmatig worden gereproduceerd, zoals in UV-bruiningcabines of in ziekenhuizen voor hun bacteriedodende werking of om ziekten zoals psoriasis te behandelen.

UV-stralen worden ingedeeld in 3 categorieën op basis van hun golflengte en hun vermogen om de huid binnen te dringen.

 

UV, UVA, UVB en UVC

  • UVA-stralen (320 tot 400 nm)

    Dit is ongeveer 95% van de UV-stralen die het oppervlak van onze planeet bereiken. Ze dringen langzaam maar diep door in de huid. Hun effecten zijn niet onmiddellijk maar cumulatief. UVA-stralen activeren de melanine in onze huid, waardoor deze beetje bij beetje bruiner wordt. Maar ze veroorzaken ook moleculaire schade aan de lederhuid en zijn verantwoordelijk voor fotoveroudering: ze produceren vrije radicalen en kunnen uiteindelijk collageen en elastische vezels in de lederhuid vernietigen. Ze zijn de oorzaak van bepaalde pigmentstoornissen, zoals zwangerschapsmaskers, evenals roodheid en jeuk. En ze spelen een rol bij bepaalde vormen van huidkanker. Op lange termijn kunnen ze het netvlies beschadigen. UVA-stralen zijn ook verantwoordelijk voor zonneallergieën.



  • UVB (290 tot 320 nm)

    Ze maken 5% uit van de UV-stralen die het aardoppervlak bereiken. Ze dringen alleen door de opperhuid maar zijn schadelijker dan UVA. Ze veroorzaken de vorming van nieuwe melanine in de huid twee tot drie dagen na blootstelling en leiden tot de meest langdurige bruining. Ze zorgen ervoor dat ons lichaam vitamine D kan aanmaken.

    Ze zijn verantwoordelijk voor zonnebrand, een ontstekingsreactie van de huid als reactie op overmatige blootstelling. Zonnebrand is op korte termijn goedaardig, maar gaat gepaard met uitdroging van de huid en soms afschilfering en kan op lange termijn leiden tot de vorming van kanker, met name melanoom.

     UVB kan ook ontsteking van het hoornvlies veroorzaken en het risico op staar verhogen.



  • UVC (100 tot 280 nm)

    De UVC-stralen worden volledig geabsorbeerd door de ozonlaag en bereiken het aardoppervlak niet, waar ze het leven onmogelijk zouden maken. Door hun korte golflengte zijn UVC-stralen extreem energetisch en dodelijk voor mensen, dieren en planten. Ze worden in ziekenhuizen gebruikt vanwege hun kiemdodende werking.

Is zonnebank slecht voor je gezondheid

  • Een essentiële aanvoer van vitamine D

    Blootstelling aan de zon is essentieel voor ons lichaam om vitamine D aan te maken, zonder deze vitamine is normale groei voor onze kinderen onmogelijk en gaan onze botten en tanden verslechteren. Het is deze vitamine die ervoor zorgt dat calcium kan worden opgenomen en wordt gebonden aan onze botten en dat fosfor goed kan worden opgenomen door onze darmen. Een tekort aan vitamine D kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoewel we het in voedsel kunnen vinden, is dagelijkse blootstelling aan UVB-stralen noodzakelijk voor de omzetting ervan door ons lichaam.

    Een kwartier blootstelling per dag aan minstens 30% van het lichaamsoppervlak.

    Let op, door kunstmatig zonnen in UV-cabines kan het menselijk lichaam geen vitamine D aanmaken.

  • Een natuurlijk afweermechanisme

    Bruinen is het natuurlijke afweermechanisme van onze huid tegen de schadelijke effecten van de zon. Dat gebeurt dankzij de productie van melanine, een pigment dat door onze lederhuid wordt afgegeven tijdens de blootstelling aan de zon. Dit pigment absorbeert UV-stralen en filtert hun penetratie. Het mechanisme treedt pas ongeveer 72 uur na blootstelling in werking.

  • Gevaar op lange termijn

    Bruinen is het natuurlijke afweermechanisme van onze huid tegen de schadelijke effecten van de zon. Dat gebeurt dankzij de productie van melanine, een pigment dat door onze lederhuid wordt afgegeven tijdens de blootstelling aan de zon. Dit pigment absorbeert UV-stralen en filtert hun penetratie. Het mechanisme treedt pas ongeveer 72 uur na blootstelling in werking.

Jezelf beschermen tegen UVA- en UVB-stralen

De aanmaak van melanine door onze huid biedt onvoldoende bescherming tegen de schadelijke effecten van UVA-stralen op lange termijn en die van UVB-stralen op korte termijn. Het is daarom essentieel om de huid te beschermen.

Hiervoor kunnen we kleding gebruiken die de kwetsbare delen van onze huid bedekt, evenals breedgerande hoeden, petten en zonnebrillen van goede kwaliteit, d.w.z. met CE-markering. Pas op voor zonnebrillen die niet voldoen aan de Europese normen, want een donkere tint beschermt niet noodzakelijkerwijs tegen UV-stralen. Erger nog, het oog kan door deze bril worden misleid en denkt beschermd te zijn, waardoor het meer wordt blootgesteld dan zonder bril.

Voor het gezicht of lichaam dat zonder beschermende kleding aan de zon wordt blootgesteld, moet je een zonnebrandcrème kiezen die geschikt is voor de UV-index van de plaats waar je bent, het seizoen en het tijdstip van de dag, en je huidtype. Mensen met een lichte huid moeten altijd kiezen voor een zonnebrandcrème met een hoge UV-index.

Weet hoe je moet doseren

De zon is geen vijand die we absoluut moeten vermijden, en het is goed voor onze gemoedstoestand. Maar de UV-stralen die ze uitzendt zijn op termijn gevaarlijk voor onze gezondheid en het is noodzakelijk om op een verstandige manier blootgesteld te worden door passende bescherming te gebruiken.

Aanbevolen producten