Zonnebrandcrème voor baby's: hoe bescherm je je baby op de juiste manier?

17/04/2018

Zonbescherming is essentieel, vooral bij baby’s. Om de kwetsbare huid effectief te beschermen tegen de gevaren van UVA en UVB, is het van groot belang om een beroep te doen op verschillende zonbeschermingsmiddelen. Naast het aannemen van de juiste gewoontes, is het aan de ouders om te weten welke zonbescherming ze het beste kiezen, en hoe en wanneer deze toe te passen.

In tegenstelling tot de volwassen huid, mag er bij baby’s geen onderscheid worden gemaakt tussen een lichte of donkere huid. De enige effectieve zonnebrandcrème voor baby’s is er een met een minimale beschermingsfactor van 50 (SPF 50). Die crème moet dan wel dik en regelmatig worden aangebracht om het gezicht en andere blootgestelde lichaamsdelen volledig te beschermen!

Inhoudsopgave

 1. Factor 30 of 50?
 2. Hoe vaak opnieuw insmeren?
 3. Wat voor soort crème met factor 50?
 4. Waarom een natuurlijke zonbescherming te kiezen?
 5. Welke tips om je baby tegen de zon te beschermen?

Moet ik voor beschermingsfactor SPF 30 of SPF 50 kiezen? 

Een zonnebrandcrème heeft als doel het filteren van UVB-stralen die verantwoordelijk zijn voor zonnebrand en UVA-stralen die de bron zijn van zonneallergieën. Ze geven een zonbeschermingsfactor weer, uitgedrukt in SPF (Sun Protection Factor). Dit komt overeen met de coëfficiënt van bescherming van de crème zelf.

 • zonnecreme baby factorIn theorie komt het erop neer dat zodra we een zonnecrème met SPF 30 aanbrengen, dit de taak van UVB-straling om de huid aan te vallen 30 keer moeilijker maakt.
 • In de praktijk is het noodzakelijk dat de crème in een dikke laag wordt aangebracht (2mg crème per cm² aan huid). In feite is het zo dat zelfs de meest gewetensvolle persoon 2 tot 3 keer minder crème op de huid van zijn of haar kind smeert dan noodzakelijk, waardoor deze in verhouding minder effectief is. Dus in plaats dat we de huid 30 keer beschermen zoals het zou moeten, beschermt een verkeerd aangebrachte SPF 30 maar voor 15 SPF, of zelfs maar voor 10 SPF. 

Tegelijkertijd is het belangrijk dat de crèmelaag dik blijft. Zodra de crème begint te verdwijnen, vermindert geleidelijk aan ook het filtereffect. Daarom is het eveneens belangrijk om de crème met regelmaat opnieuw aan te brengen.

Baby’s hebben een uiterst gevoelige huid en daarom is het het beste om een crème met een zeer hoge beschermingsfactor te gebruiken, met de maximale SPF 50+, zonder te vergeten om je baby regelmatig opnieuw in te smeren.

Hoe vaak moet er een nieuwe laag zonnebrandcrème bij baby’s worden aangebracht? 

Weet dat na slechts 30 actieve minuten de effectiviteit van zonnebrandcrèmes met 90% afneemt. Het resultaat is dat zelfs als de zonnecrème voor baby’s in een dikke laag is aangebracht, deze iedere 2 uur, of elke 30 minuten bij blootstelling aan fel zonlicht of bij het zwemmen, moet worden vernieuwd.

Om het beschermende effect van de zonnemelk te maximaliseren, is het bovendien nodig om het kind af te drogen zodra het uit het water komt en meteen in te smeren met een nieuwe laag crème. Waarom? Omdat waterdruppels een reflecterend effect hebben dat het begin van zonnebrand versnelt. De ideale oplossing zou zelfs zijn om je kind na het zwemmen met schoon water af te spoelen en opnieuw een laag crème aan te brengen.

Wat voor soort crème met SPF 50 moet je gebruiken voor je baby?

Zodra de eerste zonnestralen verschijnen wordt het beschermen van de babyhuid een prioriteit. Alleen is het insmeren van je baby niet altijd even makkelijk. Jonge kinderen staan niet bekend om hun geduld. Voor meer gemak is het dan ook aan te raden om het soort crème aan te passen aan de omgeving.

zonnecreme babyAangezien de textuur van een zonnemelk meer vloeibaar is dan een crème, heeft deze de voorkeur voor het lichaam en bewaren we de crème voor het gezicht. Een spray is nog gemakkelijker aan te brengen dan een melk, maar bij winderige omstandigheden worden de druppels crème door de lucht verspreid.

 • Gebruik voor het zwemmen een waterproof zonnespray, zodat de beschermende werking ook in het water actief blijft.
 • Gebruik voor op het strand een fles zonnemelk zodat je niet gehinderd wordt door de wind wanneer je een nieuwe laag aanbrengt.
 • Gebruik voor het reizen met de auto en in steden een zonnebrandcrème voor het gezicht en een melk voor de armen en handen.
 • Gebruik tijdens het skiën een kinderzonnebrandcrème met hoge bescherming voor het gezicht en een kindvriendelijke lippenbalsem.

Het belang van een natuurlijke zonbescherming voor baby’s

De natuurlijke zonneproducten die speciaal voor baby’s zijn ontworpen, zijn ideaal om aan de specifieke behoeften van de allerkleinsten te voldoen. Ze kunnen vanaf de geboorte worden gebruikt. De hypoallergene formule minimaliseert het risico op allergische reacties. De meest complete producten zijn geur-, alcohol-, parabenen-, en octocrylenvrij en getest op nikkelintolerantie. Naast het beschermen van de babyhuid, werken ze ook hydraterend. Sommige zijn zelfs verrijkt met sheaboter. De textuur is niet plakkerig waardoor de huid soepel en zacht blijft.

Tips om je baby tegen de zon te beschermen

Het beschermen van een baby tegen de zon betekent ook beschermen tegen uitdroging. Het is daarom noodzakelijk om hem regelmatig water te laten drinken, in kleine hoeveelheden.

Stel je baby niet bloot aan de zon tijdens de warmste uren (tussen 11 en 16 uur). Kies voor schaduwrijke plekken en gebruik een anti-UV-tent voor op het strand. Breng zonnebrandcrème aan voor vertrek van huis en vernieuw de crème iedere 2 uur.

bescherming baby zonnebrilBedek je baby zo goed mogelijk, ook in de stad (hoedje en nekbescherming, en zelfs op het strand een T-shirt...). Er bestaat ook UV-werende kleding, die agressieve straling filtert. En vergeet bovendien niet het belang van een zonnebril om de ogen te beschermen die ook kwetsbaar zijn voor zonnestralen.

Leg je baby op een handdoek als je naar het strand gaat en denk er ook aan om een parasol mee te nemen.

Blijf alert: UV-straling gaat door wolken en autoruiten heen; als het minder warm is in de wind, dan is de zon nog net zo sterk.

En nu kort samengevat: 

zonbescherming baby tips

Aanbevolen producten