Een luizeninvasie: de symptomen

Een luizeninvasie: de symptomen

12/08/2019

Luizen zijn kleine parasieten die verlekkerd zijn op bloed. Er bestaan verschillende soorten luizen. Hoofdluizen nestelen zich, zoals hun naam al doet vermoeden, op de hoofdhuid. Kleerluizen vinden we dan weer rond het lichaam en tot slot zijn er ook nog de  schaamluizen. De aanwezigheid van luizen zorgt onvermijdelijk voor een aantal symptomen. Als u de symptomen herkent, is het heel wat eenvoudiger om snel van deze insecten af te geraken.

De aanwezigheid van luizen herkennen

Hoofdluizen - of Pediculus humanus capitis – bijten om de twee of drie uur. Tijdens hun beet spuiten ze wat speeksel in de huid, wat de typische jeuk kan veroorzaken. Hoe meer luizen er zijn, hoe meer jeuk u zult hebben.

Het kan zijn dat luizen kort na de besmetting niet meteen opgemerkt worden. Sommige personen zijn immers beter bestand tegen luizen dan anderen en krijgen slechts een tot twee weken later last van jeuk. Het is dan ook nuttig om regelmatig de hoofdhuid van uw kind te controleren. De school is immers het favoriete speelterrein van deze luizen.

Kleerluizen - of Pediculus humanus corporis – leven niet rechtstreeks op de huid. Ze nestelen zich in de naden of plooien van kleding en komen enkel in contact met de huid om zich te voeden. Deze parasieten zorgen ook voor zeer intense jeuk. Een beet van de kleerluis veroorzaakt kleine bultjes. Kleerluizen kunnen ook ernstige besmettelijke ziektes zoals tyfus overdragen.

De krabluis - of Phtirius pubis – is beter bekend onder de naam schaamluis. Ook deze soort veroorzaakt zeer intense jeuk rond huidhaartjes.

Reageren op een luizeninvasie

Zeer intense jeuk is een van de symptomen van de aanwezigheid van luizen. Die jeuk kan dan weer leiden tot ernstige huidwonden – vooral in het geval van kleerluizen. Controleer dan ook steeds de zones waar u last hebt van intense jeuk. De enige aanwijzing voor de aanwezigheid van kleerluizen zijn kleine bultjes. De luizen leven immers niet rechtstreeks op de huid. Een besmetting met kleerluizen is te wijten aan een slechte persoonlijke hygiëne. Die luizen kunnen complicaties veroorzaken, zoals secundaire bacteriële infecties aan de wonden die door het onophoudelijk krabben ontstaan.

Hoofdluizen veroorzaken pediculosis, een aandoening met intense jeuk. Tijdens de besmetting zijn de luizen gemakkelijk met het blote oog waar te nemen. De aanwezigheid van luizen en neten is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Het is wel noodzakelijk om een luizenbehandeling te starten om intense jeuk achter de oren en aan de hoofdhuid tegen te gaan. Luizen verdwijnen immers niet vanzelf.

Schaamluizen laten dan weer bruinachtige vlekjes in het ondergoed na. Ook hier is het noodzakelijk om deze parasieten met een aangepaste behandeling te verwijderen.

Tijdens een behandeling van hoofdluizen moeten niet alleen de luizen maar ook de neten verwijderd worden. Hiervoor kan men luizenlotions, luizenshampoos of luizenkammen gebruiken.

 


De keuze van onze apothekers:

Luizenkammen:

Behandeling om neten en luizen te doden:

1) Op natuurlijke wijze:

2) Zonder neurotoxische insecticide: 

- op basis van siliconenolie (dimethicone)

- op basis van oligodescene olie

 

Een luizeninvasie: de symptomen - Online apotheek - 3Aline Légipont - Hoofdapotheker

In 1996 met grote onderscheiding afgestudeerd aan de Universiteit van Luik in de richting farmaceutische wetenschappen. Verantwoordelijk voor het farmaceutische team van Newpharma.

Aanbevolen producten