Psoriasis: een chronische huidziekte met talrijke oorzaken

Psoriasis: een chronische huidziekte met talrijke oorzaken

16/10/2018

Psoriasis is een chronische huidziekte die een groot aantal mensen van alle leeftijden en geslachten treft. De ziekte manifesteert zich door droge en rode plekken op verschillende delen van het lichaam. Psoriasis is een terugkerende en niet-besmettelijke ziekte. Hoewel de aandoening goedaardig is, blijkt ze toch al snel belastend. Verergerde vormen kunnen de drager ernstig beperken en als zeer kwalijk worden ervaren. Psoriasis kan in dat geval leiden tot psychische stoornissen als depressie.

Metabolische oorzaken van psoriasis

De oorzaak van deze huidontsteking ligt in een ontregeling van de celvernieuwing. De keratinocyten die 90% van de opperhuid vormen (de bovenste huidlaag) en van de huidaanhangsels (hoofdharen, lichaamsharen en nagels) volgen bij psoriasis niet hun normale cyclus. In plaats van zich te vernieuwen na 28 dagen, gebeurt dit al binnen drie dagen, waardoor er dikke korsten gevormd worden. Deze versnelling uit zich in psoriasis-uitbraken waarvan de frequentie en het verloop onvoorspelbaar zijn, en die van persoon tot persoon verschillen. De huidlaesies verschijnen en verdwijnen spontaan en min of meer volledig.

Psoriasis doet zich meestal voor het eerst voor in de adolescentie rond de leeftijd van 10 jaar. Onderzoek heeft aangetoond dat deze dermatologische ziekte genetisch wordt overgedragen. 25% van de personen die door psoriasis worden getroffen, behoren tot families waar al verschillende gevallen bekend zijn.

Oorsprong van psoriasis

Psoriasis uit zich door het verschijnen van rode vlekken met korstjes, ook wel schilfers genaamd, die te herkennen zijn aan hun witachtige tint. Deze zeer sterke verdroging van de huid veroorzaakt jeuk of een soms pijnlijk branderig gevoel. Een precieze oorzaak van psoriasis is niet echt bekend. In 40% van de gevallen heeft de aandoening een genetische oorsprong. Daarnaast kan psoriasis ook het gevolg zijn van een verstoring in het immuunsysteem, van een emotioneel trauma of een hoge mate van stress. De opstoten zouden eveneens uitgelokt kunnen worden door

  • overmatig alcoholgebruik
  • letsel na schaafwonden of een chirurgische incisie
  • overmatige blootstelling aan de zon
  • waterpokken

Een streptokokkeninfectie (sommige amandel- of keelontstekingen) kan psoriasis guttata (ook wel druppelpsoriasis genoemd) veroorzaken (een van de soorten psoriasis bij kinderen). Psoriasis kan verschillende vormen aannemen. Geneest een uitbraak van deze chronische ziekte niet spontaan, dan kan ze lokaal of oraal worden behandeld. Conventionele behandelingen kunnen ook worden gecombineerd met natuurlijke behandelingen op basis van etherische en plantaardige olie of gepaard gaan met fototherapie-sessies (ultraviolet). Welke vorm psoriasis ook aanneemt, de psychologische gevolgen voor de persoon in kwestie mogen niet worden onderschat. Tekent psoriasis ook jouw leven, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Je arts of apotheker kan je verderhelpen.

Aanbevolen producten