Vijf detoxrecepten waarmee je je beter in je vel voelt

Vijf detoxrecepten waarmee je je beter in je vel voelt

Gepubliceerd op 03/12/2018, bijgewerkt op 27/03/2019

Sommigen kunnen niet wachten, weer anderen kijken er met vrees naar uit: de feestdagen, niemand ontkomt eraan. De feestdagen zijn een prachtige gelegenheid om weer eens samen te zijn met de familie, of met vrienden en collega’s, en staan synoniem voor mooie momenten voordat de Kerstman arriveert of het nieuwe jaar aanbreekt.

Wordt het dagelijks leven weer hervat, dan kunnen velen van ons wel een paar detoxrecepten gebruiken. Vraag jij je af hoe je kunt afvallen, buikvet kunt verliezen en na de feestdagen snel terug op je streefgewicht kunt zijn? Newpharma boog zich over deze vraag en biedt je nu vijf detoxrecepten om ten volle van te kunnen genieten.

Waarom zou je na de feestdagen een detox doen?

Wie het over het kerstmaal en de feestdagen heeft, heeft het ook over alle denkbare vormen van overdaad: maaltijden die eindeloos lijken, het ene champagneglas na het andere… Tijdens de feestdagen stellen we ons lichaam zwaar op de proef. Hoewel het lichaam in staat is om uit zichzelf het ontgiftingsproces te starten, kan het best wat hulp gebruiken bij het elimineren van gifstoffen en het reinigen van de lever. Dit zal je gezondheid ten goede komen. Een detox na de feestdagen zorgt weer voor een goed gevoel in je lichaam en je hoofd.

Misschien ben jij een van die mensen die zeggen dat ze best een detoxkuur willen doen, maar die weigeren om zich tevreden te stellen met een appel en een blaadje sla per dag. Maak je geen zorgen! De detoxrecepten zijn niet bedoeld om je van je culinaire pleziertjes te beroven, maar bieden je een uitgebalanceerd menu boordevol smaak.

GOED OM TE WETEN:fruit, groenten en granen zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, vitamines en vezels en genieten na de feestdagen de voorkeur.

Vijf detoxrecepten om thuis te bereiden

Geen idee waar je moet beginnen? Deze vijf detoxrecepten zullen je helpen om het jaar na de feestdagen goed in te zetten.

Salade van garnalen, avocado en pompelmoes

Om nog even in de feeststemming te blijven, is het eerste recept gebaseerd op schaaldieren, namelijk garnalen. In salades combineren garnalen uitstekend met avocado, en geven ze jouw voorgerecht in alle eenvoud een vleugje glamour.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 400 gram roze garnalen,

  • 2 rijpe avocado’s,

  • 2 roze pompelmoezen,

  • 200g kerstomaatjes,

  • 2 teentjes knoflook,

  • 1 rode ui,

  • limoensap,

  • 4 eetlepels Thaise saus,

  • 4 eetlepels kwark (0% natuurlijk!),

  • 4 eetlepels olijfolie,

  • 2 snufjes paprikapoeder.

Bereiding:

  1. Pel de garnalen, schil de avocado’s en snijd de knoflookteentjes fijn.

  2. Meng de garnalen, knoflook, Thaise saus en het citroensap in een slakom.

  3. Roer alles goed door, dek de slakom af met vershoudfolie en plaats ze in de koelkast.

  4. Schil de pompelmoezen.

  5. Meng in een andere slakom het pompelmoessap met de olijfolie, de in stukken gesneden kerstomaatjes, de in blokjes gesneden avocado's en de gesnipperde rode ui.

  6. Schik dit op de borden.

  7. Neem de eerste slakom en schik de garnalen met behulp van een schuimspaan op de salades op elk bord.

  8. Voeg een beetje paprika toe, serveer en geniet!

Preisoep

Preisoep is romig en smakelijk, en een ideaal detoxrecept om na de feestdagen aan een platte buik te werken.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 5 preistengels,

  • 2 aardappelen,

  • 2 wortelen,

  • 1 stengel bleekselderij,

  • 4 uien,

  • 30 gram Parmezaanse kaas,

  • Een bouquet garni,

  • Zout, peper en 1 eetlepel olijfolie.

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en de wortels.

  2. Was de prei en schil één ui.

  3. Snijd de prei, de aardappelen, de wortels, de ui en de selderijstengel in dunne plakjes.

  4. Fruit de ui, het bouquet garni en de peper in een soeppot.

  5. Voeg de aardappelen, wortels, selderij en zout toe.

  6. Laat dit op een zacht vuur ongeveer 45 minuten stoven.

  7. Filter de verkregen bouillon, giet deze terug in de pot en breng aan de kook.

  8. Pel de andere uien, snijd ze fijn en giet ze in de bouillon met de olijfolie.

  9. Wacht nog vijf minuten voordat je de soep opdient.

Kabeljauw in een jasje van witloof

Kabeljauw is licht, voedzaam en betaalbaar, en daarom een uitstekende vis voor een detoxkuur.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 4 kabeljauwfilets,

  • 800 gram witloof,

  • 10 gram margarine,

  • 2 eetlepels crème fraîche (5%),

  • Zout en peper.

Bereiding:

  1. Verwarm je oven voor op 240 °C.

  2. Was het witloof en dompel dit gedurende 2 minuten onder in kokend water.

  3. Giet het witloof af en snijd in reepjes.

  4. Laat het witloof in een pan met margarine gedurende 15 minuten op een zacht vuurtje stoven.

  5. Voeg zout, peper en crème fraîche toe.

  6. Neem vier stukjes aluminiumfolie en bereid op elk exemplaar een bedje van witloof.

  7. Leg hierop de kabeljauw, sluit de aluminiumfolie en plaats de vierkantjes gedurende 15 minuten in de oven.

Kip met gember

Kip is wit en mager vlees dat bij een afslankdieet de voorkeur geniet boven rood vlees. Gember geldt dan weer als een van de meest gebruikte medicinale planten in de kruidengeneeskunde.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 4 kipfilets,

  • 1 stuk gemberwortel,

  • 100 gram verse champignons,

  • 1 eetlepel witte wijn,

  • 1 theelepel sojasaus,

  • 10 gram maïzena,

  • 20 cl water, zout en peper.

Bereiding:

  1. Snijd de kipfilets in reepjes nadat je het vel hebt verwijderd, voeg zout en peper toe.

  2. Pel de gemberwortel en snijd deze in reepjes.

  3. Schil en was de champignons.

  4. Doe de gember in de pan met een scheutje olijfolie.

  5. Voeg de kip toe voordat de gember bruin wordt.

  6. Voeg water en de champignons toe.

  7. Dek de pan af en laat 5 minuten staan totdat het vlees gaar is.

  8. Voeg witte wijn, sojasaus en maïzena toe.

  9. Breng het mengsel aan de kook onder voorzichtig roeren.

  10. Neem de pan van het vuur als de saus is ingedikt.

  11. Serveer met witte rijst.

Komkommersap

Dit drankje draagt bij aan de reiniging van de lever en het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam. Ook helpt het bij het aanvullen van vitaminen en sporenelementen.

Ingrediënten:

  • 1 halve komkommer,

  • 1 handjevol spinazie,

  • 2 stengels bleekselderij,

  • 3 eetlepels tarwegrassap,

  • 1 schijfje sinaasappel.

Bereiding: giet de ingrediënten in je blender en geniet van je smoothie!