Een zwangerschapstest of een ovulatietest: hoe gebruik je ze?

Een zwangerschapstest of een ovulatietest: hoe gebruik je ze?

Gepubliceerd op 08/01/2018, bijgewerkt op 22/04/2019

Ben ik zwanger? Voor veel vrouwen is het een spannende vraag. Een zwangerschapstest biedt snel en gemakkelijk uitkomst. Ben je nog niet in verwachting, maar wil je wel graag zwanger worden? In dat geval is een ovulatietest de perfecte oplossing. Deze test geeft binnen enkele minuten duidelijkheid over je vruchtbaarheid door je eisprong (ovulatie) te meten. Wat moet je weten als je een zwangerschapstest of ovulatietest wilt gebruiken?

Zwangerschapstest of ovulatietest: het verschil

Op het eerste gezicht zijn een zwangerschapstest en een ovulatietest identiek. Beide teststaafjes zitten verpakt in een folie. Na het openen houd je het staafje in je urine, waarna je het resultaat kunt aflezen in het venster. Het gebruik van beide tests is eenvoudig. Toch verschilt de werking.

  • Een ovulatietest is bedoeld om je vruchtbare dagen te bepalen. Een positieve ovulatietest geeft aan dat er LH in je lichaam aanwezig is. Dit is een hormoon dat aangemaakt wordt door de hypofyse in de hersenen als er een eisprong plaatsvindt.

  • Een zwangerschapstest is bedoeld om vast te stellen of je zwanger bent. Een positieve zwangerschapstest geeft aan dat er HCG in je urine aanwezig is. Dit hormoon wordt ook wel zwangerschapshormoon genoemd. Het wordt aangemaakt na de bevruchting, als het embryo zich heeft genesteld in de baarmoeder.

Belangrijk om te weten is dat een ovulatietest ook een positieve uitslag kan geven als je zwanger bent. Dit komt doordat de ovulatietest reageert op het hormoon HCG. Twijfel je of je zwanger bent of gewoon een late ovulatie hebt? Doe dan voor alle zekerheid een zwangerschapstest.

Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest of ovulatietest?

Een zwangerschapstest of een ovulatietest: hoe gebruik je ze? - Online apotheek - 4De huidige zwangerschapstests hebben een betrouwbaarheid van maar liefst 99%. Ook de moderne ovulatietests kunnen nauwkeurig je vruchtbare periode bepalen. Houd er wel rekening mee dat er factoren zijn die de uitslag nadelig kunnen beïnvloeden, zoals sterk verdunde urine, een verlopen houdbaarheidsdatum of een beschadigde verpakking. Twijfel je aan de uitslag van de test? Dan kun je de test altijd herhalen of je huisarts om een bloedtest vragen.

Tips voor een betrouwbare thuistest

Met deze tips vergroot je de betrouwbaarheid van je zwangerschapstest of ovulatietest:

  • Lees de gebruiksaanwijzing en volg nauwkeurig de instructies.
  • Houd de verpakking gesloten totdat je de test gaat uitvoeren.
  • Controleer of de houdbaarheidsdatum op de verpakking niet is verstreken.
  • Wacht tot 30 minuten met het aflezen van de uitslag.
  • Voor een zwangerschapstest gebruik je best ochtendurine. Een ovulatietest gebruik je bij voorkeur overdag.
  • Stop bij voorkeur twee uur voor het testen met drinken. Zo voorkom je dat de urine te veel verdund raakt.
  • Houd het teststaafje niet te diep in de urine. Maximaal 10 mm is voldoende.
  • Heb je moeite om je LH-piek te vinden? Doe dan tweemaal per dag een ovulatietest, bijvoorbeeld rond 11.00 uur en 20.00 uur. Ook het bijhouden van een ovulatiekalender kan je helpen om je ovulatie te berekenen.
  • Spoel het opvangbakje voor gebruik goed af, zodat het geen resten bevat van zeep of schoonmaakmiddelen.
  • Contacteer je huisarts als je hormonen gebruikt (dit kan de testuitslag beïnvloeden) of als de test negatief blijft, ondanks zwangerschapssymptomen en een uitblijvende menstruatie.

Doe je liever eerst een online zwangerschapstest?

Naast de klassieke zwangerschapstest worden er op internet ook online zwangerschapstests aangeboden. De uitslag van de online zwangerschapstest is gebaseerd op je laatste menstruatiedatum en op eventuele zwangerschapssymptomen. De test is gratis en geeft je snel een indicatie of je zwanger zou kunnen zijn. Uiteraard kan deze test geen echte zwangerschapstest vervangen. Daarom zul je het resultaat altijd moeten laten bevestigen door een echte zwangerschapstest of door een bezoekje aan je huisarts of gynaecoloog.

Aanbevolen producten