Acht tips om slaapproblemen te lijf te gaan

Acht tips om slaapproblemen te lijf te gaan

29/01/2019

Stress, slaapapneu, snurken... Slaapproblemen kunnen van invloed zijn op onze stemming, ons sociaal-professionele leven en onze gezondheid. Heb jij last van slapeloosheid en word je ‘s nachts meerdere malen wakker? Doe je er uren over om in slaap te vallen, zelfs als je je doodmoe voelt?

Deze strijd komt veel vaker voor dan je zou denken. Veel mensen geven namelijk toe elke nacht weleens wakker te worden. Hoewel er talloze oplossingen bestaan, is het nog steeds noodzakelijk om de oorsprong van deze problemen te kunnen bepalen. Deze acht tips zullen je helpen om je met je hoofdkussen te verzoenen en te slapen als een roos.

Bereid je kamer goed voor

Warme kleuren, een zachte verlichting, geluiddichte muren en ramen… Bij het in slaap vallen vervult de omgeving een fundamentele rol. Richt je kamer naar eigen inzicht in, zodat je je waant in een cocon. Zorg voor een bedlampje met een lage intensiteit. De temperatuur van je kamer mag niet te laag of te hoog zijn. Idealiter zou zij ongeveer 18°C moeten bedragen. Laat niet toe dat de televisie je kamer binnendringt. Die zal je slaap namelijk negatief beïnvloeden.

Wees actief en doe aan sport

Als je graag uren in de zetel doorbrengt en vooral een zittend bestaan leidt, begin dan met bewegen! Van werk wordt niemand slechter, wordt soms gezegd. En voor velen biedt bewegen ook de garantie op een goede nachtrust. Mits je natuurlijk een activiteit uitoefent die niet te veel stress oplevert en die je slaapcyclus niet verstoort. Sport is ook een uitstekende factor om in slaap te vallen. Sporten veroorzaakt vermoeidheid, wat uitnodigt tot rusten. Ook versnelt het de overgang van een wakkere naar een slaperige staat.

Ontwikkel je eigen gewoontes

Probeer een bepaalde routine in te stellen die je biologische klok zal helpen om zichzelf te reguleren. Ga zoveel mogelijk op hetzelfde uur slapen, en sta op hetzelfde uur op. Mocht de situatie dit echter vereisen, aarzel dan niet om je gewoontes aan te passen aan je vermoeidheid en je planning.

Bedrijf voor het slapengaan de liefde om je te ontspannen

Je hoeft geen seksuoloog te zijn om te bemerken dat seks en slaap vaak hand in hand gaan. Mensen die 's avonds voor het slapengaan seks hebben, vallen gemakkelijker en dieper in slaap. De verklaring voor dit fenomeen is hormonaal. Door de liefde te bedrijven maak je meer endorfine aan, een hormoon dat ontspannend werkt en een weldadig gevoel geeft.

Schrap of verminder de inname van cafeïne en nicotine

Cafeïne en nicotine hebben een stimulerend effect. Als je een zware koffiedrinker of roker bent, verlaag je consumptie dan zoveel mogelijk. Vermijd bovenal koffie (of thee) te drinken of te roken vanaf een bepaald tijdstip. Zo zullen de effecten van cafeïne, theïne en nicotine niet opspelen op het moment dat je gaat slapen.

Slim dineren

Een overvloedig avondmaal is niet raadzaam met het oog op de darmtransit en nachtrust. Als je met een volle maag gaat slapen, zul je moeite hebben met de spijsvertering en met het inslapen. Geef daarom de voorkeur aan een stevige lunch, een tussendoortje in de namiddag en een lichte avondmaaltijd. Vermijd ook om direct na het eten te gaan slapen.

Zorg voor ontspanning bij het slapengaan

Voorkom dat je te onrustig bent als je gaat slapen. Als je je gestrest voelt, doe dan een activiteit die je zal helpen om te ontspannen: een film kijken, een boek lezen, een bad nemen of een fysieke activiteit uitoefenen.

Gebruik slaappillen met mate

Slaappillen bevorderen de slaap, maar moeten met voorzichtigheid worden gebruikt. Volg de dosering en de behandelingsduur zoals die door je arts werden aangegeven.

Goed om te weten

Gebruik je liever natuurlijke middelen dan medicijnen, dan kun je je tot de kruidengeneesmiddelen wenden. Er zijn verschillende medicinale planten die je kunt nuttigen, meestal als kruidenthee na de avondmaaltijd: valeriaan, passiebloem, citoenmelisse, meidoorn of hop.

Maak tenslotte niet de fout te geloven dat als je de ene nacht weinig slaapt, je de volgende nacht gemakkelijker zult inslapen. Bij slapen draait het toch vooral om de kwaliteit, en niet om de hoeveelheid tijd die in bed wordt doorgebracht. Let op: ook te lange middagdutjes kunnen je slapeloze nachten bezorgen.

Heb je ook na het nemen van deze maatregelen nog altijd last van slaapproblemen? Neem dan contact op met je huisarts of apotheker. Zij zullen je helpen bij het vaststellen van de oorzaak van je slaapproblemen.

Aanbevolen producten