Waarom is sport zo goed voor je gezondheid?
15/02/2019Sport staat voor gezondheid. Maar is dat een mythe of de realiteit? De overgrote meerderheid van gezondheidswerkers adviseert om regelmatig te bewegen om gewicht te verliezen en het functioneren van je lichaam te verbeteren. Kortom, om je beter te voelen in je lichaam en in je hoofd. Sporten om af te slanken, gecombineerd met een evenwichtige voeding of zelfs een specifiek dieet (een detoxkuur of een proteïnerijk dieet) in overleg met een voedingsdeskundige – waarom zou je het niet doen? Bewegen kan altijd en overal. Van de fitness, het bos of het park in je buurt tot warming-upoefeningen en frequente workouts, Newpharma helpt je om inzicht te krijgen in hoe je sport tot onderdeel kunt maken van je dagelijks leven.
Waarom is het belangrijk om aan sport te doen?
Het is bewezen dat sport talrijke voordelen heeft. Dit zijn de belangrijkste:
- Lichaamsbeweging versterkt het cardiorespiratoire systeem en beschermt tegen hart en vaatziekten als angina en myocardiaal infarct (hartaanval)
- Beweging bevordert de regulering van bloedsuiker en vermindert daardoor het risico op diabetes
- Beweging versterkt de spieren en vermindert het risico op spieraandoeningen zoals lumbago (lage rugpijn)
- Beweging versterkt de gewrichten en vertraagt het ontstaan van reumatische aandoeningen (osteoporose, artritis, osteoartritis)
- Beweging ondersteunt een goede nachtrust en helpt slapeloosheid te bestrijden
- Beweging vermindert het risico op kanker
- Beweging verbetert de bloedsomloop en helpt bij het reguleren van de bloeddruk
- Beweging helpt bij het verlichten van stress en het bestrijden van angst, depressie, prikkelbaarheid, rusteloosheid en andere stemmingsstoornissen door het vrijkomen van endorfine (gelukshormonen)
- Beweging stelt je in staat om je ideale gewicht te behouden en beschermt tegen gezondheidsproblemen gerelateerd aan obesitas (een te hoog cholesterolniveau, hart- en vaatproblemen)
- Beweging helpt voormalig zieken bij het revalideren en ouderen om zelfstandig te blijven
- Beweging verhoogt de levensverwachting.
Welke sporten worden het meest aangeraden om gezond te blijven?
Sport is uitstekend voor je gezondheid, maar moet met mate worden beoefend. Belangrijk is om een activiteit uit te oefenen die aangepast is aan je lichamelijke conditie, leeftijd en persoonlijke doelen (het verliezen van buikvet of cellulitis, obesitas bestrijden, in vorm blijven, het verbeteren van je prestaties, etc.). Houd daarbij rekening met je fysieke gesteldheid. Op basis daarvan kun je sommige sporten beter vermijden, zoals geweldssporten als je last hebt van chronische lumbago.
De populairste en meest aanbevolen sporten zijn wandelen, joggen, zwemmen en fietsen.
Wandelen verbetert de bloedcirculatie en is voor iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd en fysieke conditie.
Joggen is goed voor het hart (sommigen zeggen dat dit ook voor de rug geldt, maar daarover verschillen de meningen).
Zwemmen, waarschijnlijk de meest complete sport, biedt je de mogelijkheid om zonder kans op van complicaties alle lichaamsspieren te trainen. Dit is te danken aan de weerstand van het water en het gebrek aan impact.
Fietsen is ook uitstekend voor hart en bloedvaten; het voorkomt hartaanvallen en veneuze aandoeningen (zware benen, trombose).
Na deze grote klassiekers volgen de racketsporten, waaronder tennis.
Hoe kan ik beweging onderdeel maken van mijn dagelijks leven?
Na de theorie volgt de praktijk. Over het algemeen adviseren gezondheidsorganisaties het volgende:
- Kinderen en adolescenten (5-17 jaar): minstens drie dagen fysieke activiteit per week, minstens 60 minuten per dag, met de nadruk op duursporten die het hart, de bloedvaten en de botten versterken.
- Volwassenen van 18 tot 65 jaar: wekelijks tussen de 150 en 300 minuten sport van matige intensiteit, waaronder dagelijks een stevige wandeling van 30 minuten in combinatie met spierversterkende oefeningen.
- 65+’ers: minstens twee dagen per week activiteiten en oefeningen die het uithoudingsvermogen, de spierkracht en de flexibiliteit bevorderen, daarbij rekening houdend met de gezondheidstoestand.
Een warming-up, adequate strekoefeningen en genoeg water drinken zijn essentieel om spierpijn en blessures te voorkomen.