Klei, een natuurlijke bron met vele deugden

Klei, een natuurlijke bron met vele deugden

18/02/2019

Kleibehandelingen zijn een beproefd middel uit de tijd van onze voorouders. Klei kent vele voordelen en wordt in diverse vormen gebruikt om vermoeidheid aan te pakken, de huid te verzachten en wonden te helpen herstellen. Van witte klei en groene klei tot maskers, kompressen en etherische oliën - Newpharma neemt je mee naar de fascinerende wereld van klei.

Waarom klei gebruiken voor genezende of cosmetische doeleinden?

Klei kan zowel inwendig als uitwendig heilzaam zijn voor je lichaam. Inwendig heeft klei een ontgiftende werking die haar tot een waardevolle bondgenoot maakt voor je spijsverteringsstelsel. Klei helpt je lichaam om bepaalde gifstoffen, ziekteverwekkers en adsorbentia te elimineren die zich op het lichaamsoppervlak bevinden. Ook helpt klei bij het kwijtraken van gassen die verantwoordelijk zijn voor een opgeblazen gevoel en kan ze de gezing van een beschadigde darmwand bevorderen.

Dankzij haar interessante ontstekingsremmende eigenschappen kan klei tevens bot-, spier- en gewrichtspijnen verlichten die het gevolg zijn van een ontsteking. Klei bevat verschillende mineralen (ijzer, magnesium, calcium, kalium) en is een veelgenoemd middel onder sporters en bij vitamingebrek, als energietekorten moeten worden aangevuld.

Dankzij deze regenererende, helende en antiseptische effecten is klei uitstekend geschikt om je huid te helpen herstellen en te verzachten. Klei versnelt de genezing van wonden, bestrijdt zweren, huidallergieën en andere huidproblemen.

Belangrijk

Win voor het innemen van klei advies in bij je arts en/of apotheker. Klei kan namelijk invloed hebben op de werking van diverse medicijnen en voedingssupplementen.

Talrijke kleuren en voordelen

De kleur van de klei varieert afhankelijk van de concentratie van ijzeroxiden.

Groene klei

Groene klei, de meest gebruikte soort, is een befaamd schoonheidsproduct. Groene klei is erg goed voor huid en haar vanwege haar remmende werking op de talgproductie. Ze verlicht irritaties van de hoofdhuid (haarmasker) en de huid (bijvoorbeeld in het geval van eczeem). Je kunt een masker van groene klei maken door drie eetlepels klei te mengen met drie eetlepels water. Breng het mengsel aan op je gezicht (vermijd contact met de ogen). Laat het ongeveer 10 minuten opdrogen en spoel het af met warm water. Wil je huidirritatie bestrijden, meng dan 100 gram groene klei met de volgende essentiële oliën: pepermunt (1 ml), breedbladige lavendel (1 ml), citroen (1 ml) en Duitse kamille (0,5 ml). Breng het mengsel twee- of driemaal daags direct op de huid aan.

Witte klei

Witte klei is veel minder bekend dan groene klei. Witte klei is een wit poeder afkomstig uit een Chinese stad genaamd Kaoling en heeft zeer krachtige absorberende eigenschappen. Ze wordt aanbevolen aan mensen met een droge huid en broos haar. Een masker van witte klei is ideaal om je huid te hydrateren zonder haar te beschadigen, en een shampoo van witte klei is een natuurlijke manier om roos te verwijderen en je hoofdhuid te revitaliseren.

Goed om te weten

Voeg aan je mengsel van witte klei en warm water een theelepel honing toe om je hydraterende masker nóg effectiever te maken.

Roze klei

Roze klei is uitermate geschikt voor de gevoelige huid. Ze wordt gebruikt in 100% natuurlijke crèmes en maskers. Door de absorberende eigenschappen kun je roze klei gebruiken om droog en ontkleurd haar te behandelen en de hoofdhuid haar gezondheid terug te geven.

Rode klei

Rode klei is de klei van de goede teint. Ze werd al gebruikt door de Egyptenaren en door niemand minder dan Cleopatra. Doordat rode klei rijk is aan ijzeroxiden verbetert ze de microcirculatie van het bloed en zorgt ze voor een frisse teint. Rode klei zuivert, reinigt en verfrist zowel je huid als je hoofdhuid. Geef de voorkeur aan fijn poeder en verzeker jezelf ervan dat de rode klei voor je aankoop zongedroogd is.

  • Gezichtsmasker: meng één eetlepel rode klei met drie druppels jojobaolie en een beetje mineraalwater.
  • Haarmasker: meng vier theelepeltjes rode klei met wat mineraalwater en twee druppels van elk van deze etherische oliën: ylang-ylang, pepermunt en rozemarijn.

Goed om te weten

Vermijd bij alle kleisoorten het gebruik van plastic, ijzer of oxideerbare gebruiksvoorwerpen als je de mengsels bereidt.

Klei wordt niet aanbevolen voor zwangere en zogende vrouwen, patiënten met nierproblemen, zuigelingen en kinderen. Met het oog op de vele mogelijke bijwerkingen dient het inwendig gebruik altijd beperkt te blijven.

Aanbevolen producten