Vette huid: hoe zorg je er goed voor?

Vette huid: hoe zorg je er goed voor?

13/09/2024

Een vette huid is meestal te wijten aan teveel talg, een mengsel van olieachtige en wasachtige stoffen.

Talg vormt samen met de lipiden op het huidoppervlak, afkomstig van de keratinocyten en een waterige fase bestaande uit extracellulair vocht en zweet, de hydrolipidenfilm die onze opperhuid beschermt.

Het doel van deze film is om het vochtverlies van de opperhuid te beperken, deze te beschermen tegen agressieve invloeden van buitenaf, de opperhuid zachter te maken en het evenwicht te bewaren tussen huidbacteriën.

Als er te veel talg wordt geproduceerd of als de samenstelling ervan licht verandert, wordt dit subtiele evenwicht verstoord en gaat de huid glanzen en wasachtig aanvoelen.

Deze veranderingen zijn vaak plaatselijk (het gezicht, en zelfs bepaalde delen van het gezicht zoals het voorhoofd en de neus, en de bovenrug zijn over het algemeen het meest getroffen) en afhankelijk van hormonale veranderingen (dit is de reden waarom een vette huid het meest voorkomt bij tieners op het hoogtepunt van de puberteit, en op bepaalde momenten van de menstruatiecyclus bij vrouwen).

Onze huid kan ook vet worden onder invloed van factoren zoals stress, bepaalde medicijnen, comedogene cosmetica en vervuiling.

Een vette huid wordt beschouwd als gênant (Het weerspiegelt een slordig imago of wordt gelinkt aan een gebrek aan hygiëne - wat helemaal niet waar is) en onaantrekkelijk (de huid glimt). Maar de huid is vooral gevoelig voor problemen wanneer dit overtollige talg oxideert bij contact met de lucht en sensibiliserend en/of irriterend wordt, of als substraat dient voor een groot aantal ongewenste microben. Dit kan leiden tot plaatselijke roodheid op vette plekken en soms tot mee-eters.

In de praktijk ziet een vette huid er glimmend, wasachtig en/of glad uit, vaak met wat roodheid.

Het corrigeren van een vette huid is complex vanwege de veelzijdige oorzaken. Meestal richten we ons op het absorberen van overtollige olie met cosmetica die absorberende, matterende poeders bevatten; het neutraliseren van roodheid met cosmetica rijk aan groene tinten; het verminderen van talgproductie; het remmen van ontstekingen met bestanddelen die roodheid tegengaan; en het herstellen van de huidmicrobiota met probiotica.

In tegenstelling tot wat al te vaak wordt beweerd, heeft het geen zin om de huid te strippen met agressieve huidverzorgingsproducten: ze is al gevoelig en zou alleen maar overreageren door nog meer talg af te scheiden of nog meer roodheid te vertonen. In plaats daarvan moet de huid worden verwend met extra zachte reinigingsmiddelen (vooral make-up remover-emulsies worden aanbevolen in plaats van reinigingsproducten), gehydrateerd en voorzien van de juiste, regulerende maar altijd zachte huidverzorging.

Een huid die van nature vet is, moet extra voorzichtig omgaan met blootstelling aan de zon. In de zon wordt de huid bruin en dikker om zichzelf te beschermen. Hierdoor raken de poriën verstopt en kan talg niet goed worden afgevoerd. Aan het begin van het nieuwe schooljaar komt acne weer tevoorschijn, vooral omdat de huid dunner wordt en het bruine kleurtje verdwijnt. Bepaalde zonneproducten helpen het zogenaamde “rebound effect” te voorkomen en het verschijnen van onvolkomenheden te beperken.

 

Aline Légipont - Hoofdapotheker

Afgestudeerd in de farmaceutische wetenschappen (ULiège, 1996), titularis apotheker bij Newpharma sinds 2011. Master in Voeding en Nutritherapie (CERDEN®, 2022) en gecertificeerd stresscoach (IFAPME, 2023).

Aanbevolen producten