Vette huid: hoe zorg je er goed voor?

Vette huid: hoe zorg je er goed voor?

19/09/2019

Een vette huid wordt meestal veroorzaakt door een te hoog sebumgehalte. Sebum is een vetachtige substantie met een kleine hoeveelheid water, zouten en eiwitten die onze opperhuid beschermt. Als er te grote hoeveelheden sebum worden aangemaakt of als de samenstelling lichtjes wijzigt, wordt het subtiele evenwicht verstoord. Er ontstaat een glanzende huid die wasachtig aanvoelt.

Die wijzigingen gebeuren vaak plaatselijk (vooral in het gezicht, bepaalde delen van het gezicht zoals voorhoofd en neus en de bovenkant van de rug) en worden beïnvloed door hormonale veranderingen (een vette huid komt bijvoorbeeld vaak voor bij tieners in de pubertijd en op bepaalde momenten in de menstruatiecyclus van de vrouw).

Onze huid kan ook vettig worden door stress, bepaalde geneesmiddelen of comedogene make-up.

Veel mensen vinden een vette huid storend (ze wordt immers vaak beschouwd als het gevolg van een gebrekkige hygiëne – iets wat absoluut niet klopt) en onesthetisch (de huid glanst). Een vette huid is vooral problematisch wanneer het overtollige sebum gaat oxideren na contact met de lucht. De huid wordt gevoelig en/of geïrriteerd of dient als broeihaard voor een aantal ongewenste microben. Er verschijnen rode vlekjes en soms zelfs mee-eters op de vette zones van de huid.

Een vette huid glanst, voelt wasachtig en/of glad aan en vertoont rode vlekjes.

Het is niet eenvoudig om een vette huid te herstellen want er zijn heel wat verschillende oorzaken. Algemeen genomen probeert men om het overtollige vet te absorberen met cosmetische producten die absorberende en matterende stoffen bevatten zoals zetmeel; om rode vlekjes weg te werken met make-up in groene tinten; om de productie van sebum te beperken, bijvoorbeeld met zinkzouten; om ontstekingen te vermijden met stoffen tegen rode vlekjes zoals koper of bisabolol; om de microbiota van de huid met probiotica te herstellen; …

Vaak wordt de huid met agressieve verzorgingsproducten behandeld. Die behandeling heeft echter geen enkel nut. De gevoelige huid gaat immers overreageren door nog meer sebum af te scheiden of nog meer rode vlekjes aan te maken. De huid moet daarentegen met ultrazachte reinigingsproducten behandeld worden (een reinigingsmelk is beter geschikt dan  een wasgel) om haar te hydrateren en de juiste, herstellende en zachte verzorging te bieden.

Personen met een vette huid moeten ook erg voorzichtig zijn in de zon. Door de zonnestralen gaat de huid bruinen en wordt ze dikker om je te beschermen. De poriën raken verstopt en het sebum kan niet meer afgevoerd worden. Na verloop van tijd ontstaat er acné, wordt de huid terug dunner en verdwijnt de gebruinde kleur. Bepaalde zonneproducten vermijden dit boemerangeffect waardoor de huid er gladder uitziet.   

 

Aline Légipont, Hoofapotheker NewpharmaAline Légipont - Hoofdapotheker

In 1996 met grote onderscheiding afgestudeerd aan de Universiteit van Luik in de richting farmaceutische wetenschappen. Verantwoordelijk voor het farmaceutische team van Newpharma.