Onderscheid maken tussen huidtype en toestand van de huid

20/09/2019

Het huidtype beschrijft de neiging van de huid om normaal, gevoelig, droog of vet te zijn. U kunt het een beetje vergelijken met het onderscheid tussen een lichte, honingkleurige of donkere huid. We hebben echter meerdere huidtypes op ons lichaam (onze benen zijn bijvoorbeeld vaak droger dan ons voorhoofd). Net als een lichte huid die donkerder kan worden in de zon, kan een normale huid bijvoorbeeld ook gevoelig worden …

Het is daarom belangrijk een onderscheid te maken tussen het huidtype en de huidtoestand. Het huidtype is de gebruikelijke toestand van de huid die verband houdt met onze genen en na verloop van tijd niet evolueert (als we ouder worden, krijgen we allemaal een drogere huid omdat de talgklieren minder actief worden). De huidtoestand is de toestand van de huid op het moment van de analyse.

We onderscheiden vier huidtypes: vette huid, gemengde huid, normale huid en droge huid.

De toestand van onze huid wordt beïnvloed door externe (tabak, vervuiling, voeding, weersomstandigheden) en interne (stress, hormonen, slaapgebrek) factoren.

Een normale huid kan tijdens een periode van intense koude droger worden, een vette huid kan onder invloed van de zon normaal worden en een gemengde huid kan erg vet worden door hormonale schommelingen.

De manier waarop we onze huid moeten verzorgen hangt dus af van ons huidtype maar ook van onze dagelijkse hygiëne en onze leeftijd.

De meest voorkomende problemen verschillen per leeftijdscategorie.

Het spreekt voor zich dat een acnégevoelige huid het vaakst voorkomt bij tieners (zelfs als de huid zeer goed wordt behandeld en/of gecamoufleerd door een aantal efficiënte producten te gebruiken).

Het huidtype van diezelfde tieners zal evolueren naar een normale huid als ze volwassen zijn (soms een vette of intolerante huid) en een droge huid rond de leeftijd van 60 jaar (deze droge huid kan op bepaalde plaatsen vet blijven en intolerant worden in bepaalde situaties).

 

Aline LégipontAline Légipont - Hoofdapotheker

In 1996 met grote onderscheiding afgestudeerd aan de Universiteit van Luik in de richting farmaceutische wetenschappen. Verantwoordelijk voor het farmaceutische team van Newpharma.