Wat zijn de stappen van een perfecte reinigingsroutine?

Wat zijn de stappen van een perfecte reinigingsroutine?

20/09/2019

Wat moet u wel en niet doen om uw huid te reinigen?

De meeste huidtypes kunnen een aantal producten probleemloos verdragen: alkaline zepen, NATRIUMLAURYLSULFAAT van wasgels, vitamine A, ... Heel wat personen – ongeveer de helft – ondervindt echter problemen met zijn/haar huid. Die personen dienen aangepaste producten te gebruiken.

We geven u een aantal algemene richtlijnen om de juiste verzorgingsproducten te kiezen:

  1. meestal ligt de zuurtegraad van de huid tussen pH 5 en pH 6; door meer alkaline producten (zoals vaste zeep met een zuurtegraad van pH 9 of pH 10) te gebruiken, geraakt de huid uit balans;
  2. NATRIUMLAURYLSULFAAT is een irriterend bestanddeel;
  3. de Europese wetgeving verplicht om de meest problematische allergenen op het etiket te vermelden, om te vermijden dat personen die hiervoor gevoelig zijn cosmetica met dergelijke bestanddelen kopen (dat betekent ook dat de meeste personen ze zonder problemen kunnen blijven gebruiken, een beetje zoals met het eten van pinda’s);
  4. een groot aantal huidallergieën ontstaat door een ongepast contact met substanties die niet op de huid horen en/of er in overvloed aanwezig zijn.

Er zijn slechts vier algemene regels om de grootste problemen te vermijden.

Voor het reinigen van een problematische huid:

  1. gebruiken we producten met een fysiologische pH en vermijden we vaste zeep;
  2. vermijden we NATRIUMLAURYLSULFAAT;
  3. vermijden we cosmetica met allergenen waar we gevoelig voor zijn (zoals we pinda’s vermijden als we er allergisch voor zijn);
  4. experimenteren we niet als we de producten niet kennen (en vertrouwen we niet op kwakzalvers).

Er bestaan tal van zachte wasgels zoals douchegels. De meeste douchegels zijn overigens bijzonder goed (zelfs de douchegels met NATRIUMLAURYLSULFAAT … hoewel deze iets te sterk zijn voor de gevoelige huid).

Als u uw huid echter op de zachtst mogelijke manier wilt behandelen, zijn reinigende emulsies de beste keuze.

Het is ook erg belangrijk om een goede make-upremover voor uw ogen te gebruiken. Producten op basis van korenbloemwater zijn erg gunstig voor gevoelige en geïrriteerde ogen.

Na de reinigende behandeling dient de huid gehydrateerd te worden. Gebruik een verzorgend product voor de ogen en een verzorgend product voor het gezicht. Personen met een rijpere huid dienen ook best een specifiek verzorgingsproduct voor de hals te gebruiken. Naargelang de crème die u gebruikt, kunt u deze crème ook gebruiken voor het gezicht, de oogcontouren en de hals.

Uw huid zal u snel laten merken als het gebruikte product niet geschikt is. Luister dan ook naar uw huid. Als u uw huid goed behandelt, voelt ze comfortabel aan en ziet ze er stralend uit (geen rode vlekjes of groefjes).

 

Aline LégipontAline Légipont - Hoofdapotheker

In 1996 met grote onderscheiding afgestudeerd aan de Universiteit van Luik in de richting farmaceutische wetenschappen. Verantwoordelijk voor het farmaceutische team van Newpharma.