Seizoensgebonden haaruitval: er bestaan oplossingen
12/09/2024Voor veel mensen is haaruitval afhankelijk van de seizoenswisselingen. Haar dat het einde van zijn levenscyclus heeft bereikt, valt uit en wordt vervangen door nieuw haar. De levenscyclus van het haar is onderverdeeld in 3 fasen: de groeifase, de overgangsfase en tot slot de rust- of uitvalfase.
Gemiddeld verliest een persoon ongeveer 50 tot 100 haren per dag. In de herfst en lente kan dit aantal toenemen door de stress die het haar in de zomer en winter te verduren krijgt (zon, hitte, kou, ...).
Seizoensgebonden haaruitval duurt één tot drie maanden. Als het haar na deze periode nog steeds uitvalt, raadpleeg je best je arts om vroegtijdige kaalheid te voorkomen.
Wat veroorzaakt haaruitval?
- Een verandering in lichtintensiteit, wat een invloed heeft op hormonen zoals melatonine. Aan het einde van de zomer komen er meer haren in de laatste fase van de haarcyclus. Haaruitval wordt vaak twee of drie maanden later waargenomen, in de herfst.
- Een bijzondere of ongewone gebeurtenis zoals zwangerschap, dieet, stress, psychologische schok, ... kan ervoor zorgen dat het haar eerder dan verwacht de laatste fase van de haarcyclus ingaat. Dit haarverlies is echter omkeerbaar zodra de bron van stress wordt weggenomen.
- Het gebruik van producten die niet geschikt zijn voor je haartype. Deze kunnen ook agressieve ingrediënten bevatten die de haarzakjes kunnen verzwakken, wat leidt tot meer haaruitval.
Hoe kan seizoensgebonden haaruitval worden voorkomen?
Er zijn enkele basisstappen die je het hele jaar door kan volgen om de impact van seizoensgebonden veranderingen op de gezondheid van je haar te verminderen:
- Borstel je haar elke dag. Het is belangrijk om de juiste borstel te kiezen voor jouw haartype.
- Spoel je haar uit met koud of lauwwarm water.
- Masseer de hoofdhuid regelmatig om de microcirculatie te activeren en de haargroei te stimuleren. Dit kan gedaan worden met essentiële oliën (pepermunt of rozemarijn) om de heilzame effecten van de massage te versterken.
- Bescherm je haar tegen schadelijke invloeden: draag een hoed in de zomer om de zon te vermijden en een muts in de winter tegen de kou. Beperk het gebruik van haardrogers en stijltangen. Er zijn hittebeschermingsproducten verkrijgbaar om de schade die deze apparaten aan het haar kunnen toebrengen te beperken.
- Zorg voor een evenwichtige en gevarieerde voeding, rijk aan:
- Eiwitten om de keratinesynthese te bevorderen. Deze zitten in dierlijke producten (eieren, vis, gevogelte, ...) maar ook in bepaalde plantaardige producten zoals peulvruchten en granen,
-
B-vitamines om de haargroei te bevorderen,
- IJzer om de haarwortels van zuurstof te voorzien en zink om de talgproductie te reguleren
Als de herfst en de lente naderen, raadpleeg dan een specialist voor specifieke behandelingen tegen haaruitval. En aarzel niet om voedingssupplementen te nemen om haaruitval te voorkomen. Begin in maart en september met een kuur van drie maanden.
